TECHNIEKEN

Hands-On ontwerpt met slimme handen. Door een sterke kennis van de eigenschappen van de vele themohardende kunststoffen zijn heel wat technische mogelijkheden beschikbaar om uw ontwerpidee uit te voeren. We vertrekken eerder van de eigenschappen van het materiaal en gebruiken die op een creatieve manier dan dat we vertrekken van slimme machines met slechts één materiaaloutput.

Met Hands-On beheersen we verschillende technieken om uw idee tastbaar te maken.

3D Printen

Met de X-Fab printer (een SLA hars-printer) kunnen we heel nauwkeurige modellen maken met een glad oppervlak. Ideaal om achetraf een siliconenmal te maken en meerdere exemplaren te maken via vacuümgieten.

Vacuum Casting

Vanuit bestaande producten die we licht kunnen wijzigen of vertrekkende van 3D prints kunnen afgietsels gemaakt worden in harsen met verschillende mechanische of esthetische eigenschappen. Dit gebeurt in een vacuumgietmachine. Eerst wordt een mal gemaakt in silicone, daarna wordt de twee komponenten polyurethaanhars onder een diep vacuum gemengd en in de mal gegoten. Zo kunnen we aan de oorspronkelijke vormen verschillende mechanische of esthetische eigenschappen gegeven worden door het gieten in verschillende harsen. Wij gebruiken harsen die thermoplasten simuleren zoals Polypropyleen, PMMA (Plexiglass), ABS, Rubbers met verschillende shore hardheden.

Composiet

Met composiet (polyester of epoxy) kunnen we grotere producten in schelpvorm maken

3D CAD

Met Spaceclaim kunnen we zowel nieuwe concepten als bestaande tekeningen aanpassen om tot een prototype te komen.

spaceclaimlogo

CNC-frezen

Met de Roland MDX-40 kunnen we 3D tekeningen omzetten in 3D producten. Maximum freesformaat 400*400*150mm.

Manual modeling

Modeleren in Polyurethaan
Om snel een idee te hebben van een bepaalde vormgeving kunnen we modeleren in polyurethaanschuim. Dit kan aan de hand van een vaag idee of enkele schetsen. On the fly kunnen beslissingen genomen worden om de esthetische of functionele vormgeving bij te sturen zonder eerst via een CAD-tekening en freesmachine te moeten passeren.

Modeleren in designclay
Bij het modeleren in designclay kunnen we de zoektocht uitvoeren naar de perfecte vormgeving van grotere producten. We kunnen materiaal afnemen maar ook terug bijleggen. Als we een definitief ontwerp bekomen kunnen we deze vorm kopieren om een holle behuizing van te maken. bijvoorbeeld een polyesterbehuizing.

Composietmaterialen
Voor grotere modellen of holle vormen kan een moedermal gemaakt worden in PU-schuim waarvan dan een siliconenvellenmal of een polyestermal gemaakt kan worden om een kopie te maken in een composiet van Poyester met glasvezel of epoxy met glas- carbon- of aramideweefsel.

Thermoforming

Een behuizing maken door een kunststofplaat vacuüm te trekken over een in huis gefreesde vorm.